• Jahody

  • Česnek

  • Cibule

  • Pracanti

Copyright 2024 - Custom text here
ukbinaryoptions.netFinpari Promo Code

DSCN1409 1024x768

Jahoda je souplodí nažek na šťavnatém zdužnatělém květním lůžku, rostoucí na jahodníku (Fragaria). Toto souplodí nažek vytváří nepravý plod. Jahoda patří mezi drobné ovoce.[1]

Jahody jsou velmi bohatým zdrojem vitamínu C. Jeho obsah je srovnatelný s citrusovými plody. V závislosti na odrůdě může dosahovat od 40 do 90 mg/100 g plodu. Vyjma vysokého podílu vitamínu C jsou také bohatým zdrojem vitamínu A, B, E[2] a organických kyselin (jako například kyseliny jablečné, citrónové, chininové, šťavelové, salicylové[3] či ellagová, která působí v prevenci nádorových chorob.[2] Organické kyseliny jsou důležitým faktorem udávající typickou a charakteristickou vůni a chuť.

Jahoda obsahuje také lehce stravitelnou vlákninu, což umožňuje snadné další tepelné úpravy a výrobu marmelád, či džemů. Z minerálních látek je v jahodě zastoupen převážně draslík, zinek[2], hořčík, síra, vápník a pak některé netypické prvky jako je bor, fluor, kobalt či molybden.[4] Jsou také výrazným zdrojem tekutin, jelikož plody jsou tvořeny z 87 % z vody.[3]

Oproti ostatním druhům ovoce obsahují malý podíl přírodních cukrů.[3] Konzumace jahod má údajně pozitivní účinek na tvorbu testosteronu, který aktivuje spermie. Podporuje krevní oběh v pohlavních orgánech díky vysokému obsahu antioxidantů.[2] Dále podporují metabolismus, vylučování, působí proti vzniku močových a žlučových kamenů, snižují nachlazení, pomáhají při léčbě chorob srdce.[3]

Jahoda není bobule, ačkoliv je často za bobuli nebo plod považována.[5][6] U bobulí jsou semena obklopena více nebo méně šťavnatou dužninou. Klasickým příkladem jsou angrešt, rybíz nebo borůvka, ale patří mezi ně také okurka, řepa nebo dýně. Jahody nikoliv. U těchto druhů je konzumován plod, ale u jahodníku nejde botanicky o plod, ale zbytnělé květním lůžko. Vlastní plody jsou malá zelená zrníčka na červené slupce.

 

zdroj:wikipedie

 

f t g